Блог

Етерично масло от риган – непобедимият боец срещу патогените.

Антибиотиците са широко използвани и любими на всички лекари за лечение на различни инфекции. Но съществува и друго, недостатъчно използвано, естествено лекарство, за което много лекари мълчат – етерично масло от риган.
То е мощно средство с растителен произход , което може да си съперничи с антибиотиците, когато става дума за лечение или превенция на различни инфекции . Но освен антибактериалните свойства на антибиотиците, то е и  антивирусно, противогъбично и силно противопаразитно средство .  Освен това етеричното масло от риган не причинява много от страничните ефекти, характерни за антибиотиците – например антибиотична резистентност, влошено стомашно-чревно здраве поради унищожаването на полезни пробиотични бактерии, намалено усвояване на витамини, синдром на пропускливите черва, поради нараняване на тъканта им и др.

Какво представлява ригановото масло?

Риганът (Origanum vulgare) е билка от семество Ментови (Labiatae). Безценните му качества са използвани  вече над 2 500 години. В народната медицина се прилага за лечение на простуда, грип, храносмилателни проблеми и разстройство .
Вероятно вече сте готвили със сушени или свежи листа риган, но етеричното риганово масло е много по-различно от подправката за пица. Отглежданият в Средиземноморието и много части на Европа, Източна и Централна Азия  медицински риган се дистилира, за да се извлекат етеричните масла от билката, а точно в тях се намират активните й вещества. Нужни са доста над 1 000 кг. див риган, за да се добие само 1 кг. етерично масло, годно и за вътрешна употреба.
Маслото от риган съдържа две мощни съставки, наречени карвакрол и тимол, и двете проучвани, с доказано силни антибактериални и противогъбични свойства. Ригановото масло е съставено предимно от карвакрол, докато листата на растението съдържат различни антиоксидантни вещества като фенол, тритерпени, розмаринова киселина, урсолова киселина и олеанолова киселина.

 

 Ползи от етеричното масло от риган + медицински изследвания

За какво може да се използва етеричното масло от риган? Лечебните свойства на етеричното масло от риган се дължат на карвакрола. Той има широк спектър на употреба, от лекуване на алергии и хронични заболявания до защита на кожата. Съгласно Фармацевтичния факултет към Университета в Месина, Италия:
„Карвакролът, монотерпенен фенол, изпъква заради своя широк спектър на употреба-  консервиране на храна, срещу патогенни гъбички, кандида, бактерии, срещу огромен брой човешки, животински и растителни патогенни микроорганизми, включително резистентни на лекарства и формиращи биофилм микроорганизми”3
Карвакролът, който се намира в етеричното масло от риган е толкова мощен, че е бил обект на повече от 800 изследвания, публикувани в PubMed, водещата световна база данни за научна литература. За да добиете представа колко мултифункционален и впечатляващ е карвакролът, ето списък и с често срещани здравословни проблеми, за които е доказано, че карвакролът се справя успешно:

 • Бактериални инфекции
 • Гъбични инфекции
 • Паразити
 • Вируси
 • Възпаления
 • Биофилмът на бактериите
 • Алергии
 • Тумори
 • Храносмилане
 • Кандида
 • Заради своите антимикробни свойства, риганът също така се използва за запазване на качествата на храната при дълго съхранение.
 • Срещу плесени


1.Естествена алтернатива на антибиотиците

Какъв е проблема при честата употреба на антибиотици? Широкоспектърните антибиотици са опасни, защото те убиват не само бактериите, причиняващи инфекции, а и полезните бактерии, необходими за доброто ни здраве.
Wall Street Journal е публикувал чудесна статия, подчертаваща опасностите, с които пациентите могат да се срещнат при честата употреба на антибиотици. С думите на автора: „Скорошни изследвания показаха, че лекарите предписват твърде много широкоспектърни антибиотици, наричани тежката артилерия, които убиват много от лошите, но и добрите бактерии в тялото ни.” 4
Прекомерната употреба на антибиотици и предписването на широкоспектърни лекарства, когато не са необходими предизвикват редица проблеми. Намаляват ефекта на лекарствата срещу бактериите, коити се предполага че трябва да елиминират, като предизвикват растежа на резистентни на антибиотици инфекции. А и могат да елиминират добрите бактерии в тялото ни, които помагат да усвоим храната, произвеждат витамини и ни защитават от инфекции.
За съжаление широкоспектърните антибиотици са често предписвани и в много от случаите за състояния, за които не могат да помогнат, например вирусни инфекции. В едно изследване, публикувано в Journal of Antimicrobial Chemotherapy, изследователи от Университета в Юта и центъра за контрол на заболяванията  откриват, че повече от 60% от  антибиотиците са предписвани на сляпо за бактериална, в случай на вирусна инфекция и не могат да помогнат.
Точно обратният е случаят с прием на масло от риган. В същността си, приемът на риганово масло е широкоспектърен подход за предпазване на здравето.  Активните му съставки помагат да се преборим с много видове вредни  патогени, включително бактерии, кандида и гъбички, вируси и паразити. Както изследване, публикуване през 2013 в Journal of Medicinal Food посочва, етеричното масло от риган „представлява евтин източник на естествени антибактериални вещества, които показват потенциал за употреба в патогенни системи.”1

2.Справя се с инфекции и бактериален свръхрастеж

Добрата новина: доказателствата са много, че етеричното масло от риган помага в борбата с различни щамове бактерии, които причиняват здравословни проблеми и обичайно се третират с антибиотици.

 • Огромен брой изследвания потвърждават факта, че етеричното масло от риган може да се използва вместо увреждащите антибиотици за редица здравословни проблеми.
 • През 2012, Journal of Medicinal Food публикува изследвания които оценяват антибактериалното действие на маслото от риган срещу пет различни типа вредни бактерии. При оценката на антибактериалните свойства на маслото от риган, то показва значителни антибактериални свойства и срещу петте вида. Най-висока активност показва срещу Е. Коли, което означава, че ригановото масло може  да се използва за подобряване на стомашно-чревното здраве и да предотвратява смъртоносни хранителни отравяния. 6
 • Изследване, проведено през 2013 и публикувано в Journal of the Science of Food and Agriculture заключава, че „Екстрактът от О. Vulgare и етеричното масло  са силни кандидати за заместване на синтетичните химикали, използвани от индустрията.” Изследователите са открили, изследвайки антиоксидантните и антибактериалните свойства на ригана, че Origanum vulgare спира растежа на седем изследвани щама бактерии. Също така се отбелязва, че от всички изследвани растителни екстракти, единствено ригана успява да се справи толкова успешно с тези патогени.7
 • Едно изследване с мишки, което е публикувано в списание Revista Brasileira de Farmacognosia също показва впечатляващи резултати: в допълнение към борбата с бактерии, като листерия и Е. Коли, те също така са открили доказателство, че маслото от риган има свойството да се справи с патогенните гъбички.8
 • Други доклади показват, че активните съставки на маслото от риган (тимол и карвакрол) могат да помогнат при зъбобол и болки в ухото, причинени от бактериални инфекции. Изследване от 2005, публикувано в  Journal of Infectious Diseases, заключава че „Етеричното масло или неговите съставки, поставени в ушния канал, представляват ефективно лечение на остър отит.” 9

3.Помага да се намалят страничните ефекти от лекарства и различни конвенционални лечения.

В последните години много изследвания са открили, че една от най-обещаващите ползи от приема на етерично масло от риган е свойството му да намалява страничните ефекти от приема на лекарства. Тези изследвания дават надежда на хората, които искат да намерят начин да се справят с ужасното страдание, което съпровожда лекарствата и медицинските интервенции, като химиотерапия или приема на лекарства за хронични проблеми като например артрит.
Изследване публикувано в международният Journal of Clinical and Experimental Medicine показва, че фенолът в ригановото масло може да защити срещу метотрексатната токсикация при мишките.10 Метотрексатът (МТХ) е лекарство, обичайно използвано да лекува различни видове проблеми, вариращи от рак до ревматоиден артрит, но е също така известно със своите опасни странични ефекти.  След оценяването на способността на маслото от риган да държи тези ефекти под контрол, изследователите вярват че това се дължи на неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Риганът е дал по-добри показатели от лекарствата, които в крайна сметка се оказват неспособни  да се справят с всички  опасни странични ефекти на МТХ.
Чрез оценяването на различни показатели на седалищния нерв на мишките, е наблюдавано за пръв път, че карвакролът намалява възпалителната реакция , лекувана с МТХ.
Също така, изследване проведено в Холандия показва, че етеричното масло от риган може също  да „предотврати свръхрастежа на бактериите и колонизацията на дебелото черво по време на орален прием на желязо.”11 Използвано за лечение на железен дефицит при анемия, оралния прием на желязо е известен с причиняването на серия от гастроентерални проблеми като гадене, диария, запек, газове и повръщане.
Вярва се, че карвакролът взима на прицел външната мембрана на грам-отрицателните бактерии, които причиняват тези проблеми и увеличава мембранната им пропускливост. В допълнение към антимикробните си свойства, карвакролът също така взаимодейства с определени способи на бактериите да взаимодействат с желязото, като по този начин помага да се намалят страничните ефекти от терапията с желязо.

4.Помага да се излекува „спортното стъпало“

Употребата на етерично масло  от риган притежава стопиращ ефект спрямо мицела на Т. Rubrum и конидии на Т. Mentagrophytes,  щамове, които причиняват гъбичната инфекция на краката, известна като „спортно стъпало“.След изследване на фунгицидното действие на 11 етерични масла срещу бактериите, причиняващи „спортно стъпало“, етеричното масло от риган се е оказало най-мощно (следвано от мащерка, канела, лимонена трева и карамфил). 12

5.Помага при храносмилателни проблеми (включително киселини или бактериален свръхрастеж в тънките черва)

Някои от активните съставки, намиращи се в Origanum vulgare могат да помогнат на храносмилането, като релаксират мускулите на стомашно-чревния тракт и като балансират съотношението на добри/лоши бактерии в червата. Тимол, една от активните съставки на ригана е подобна на ментола, който се намира в ментовото масло. Също като ментола, тимола може да успокои меката тъкан на гърлото и стомаха, което помага срещу гастроезофагеален рефлукс , газове и дискомфорт след хранене.
Понеже помага за баланса на бактериите и се бори със свръхрастежа на кандида и гъбичните инфекции, етеричното масло от риган е популярно естествено средство за лечение на патогенен свръхрастеж в тънките черва. Последното е често срещан храносмилателен проблем, който причинява газове, подуване и непоносимост към много храни, съдържащи въглехидрати. Origanum vulgaris спира възпроизвеждането на бактериите и може да се използва подобно на антибиотичните средства, като рифаксимин за лечение на инфекции, които засягат храносмилателното здраве и усвояването на храната.
Изследване проведено през 2014 и публикувано в Global Advances in Health & Medicine открива доказателство, че употребата на билкови антимикробни средства, като етерично масло от риган е също толкова ефективно, колкото и антибиотиците, обичайно предписвани за лечение на бактериален свръхрастеж в тънките черва. Когато 104 пациента с тази диагноза са лекувани с 1 200 мг[SS1] . рифаксимин или масло от риган в течение на 4 седмици, 46% от последните са изпитали подобрение на симптомите в сравнение със само 34% от лекуваните с рифаксимин.  В последствие 14 от 44 пациенти, които все още са имали бактериален свръхрастеж в тънките черва след рифаксимина са били лекувани с риган и 60% от тях имали положителен резултат от билковото лечение, въпреки че антибиотика не им е повлиял.

6.Помага срещу паразити

Едно проучване е открило, че когато възрастни, в чиито фекалии са открити ентеропаразити (включително Blastocystis hominis който причинява храносмилателно разстойство) приемат 500 мг масло от риган в течение на 6 седмици, е наблюдавано „пълно изчезване на Entamoeba hartmani (изследвани 4 случая), Endolimax nana (изследван 1 случай) и Blastocystis hominis в 8 изследвани случая. Гастроентеричните симптоми са намалели при 7 от 11 пациенти с положителен резултат за Blastocystis hominis, който причинява гадене, газове, подуване и болки в корема.14

7.Помага при възпалителни заболявания (например възпаление на червата или ревматизъм)

Риганът запазва  своите силни антиоксидантни свойства в свежа и суха форма. Поради своята висока концентрация на антиоксиданти , етеричното масло от риган помага да се намалят оксидативните поражения и да се предотврати мутагенеза, карциногенеза и остаряване, поради своите „способности да събира свободните радикали”15. Свободните радикали се считат за допринасящи към чести хронични заболявания, включително рак,  заболявания на сърдечно-съдовата система, невродегенеративно разстройство и токсикация с лекарства.
Едно проучване е показало, че комбинираното лечение с етерични масла от мащерка и риган помага да се намали произвеждането на възпалителни цитокини, следователно да отслаби симптомите при колит при мишките. 16 Други проучвания са показали че ригановото масло е благотворно при лечение на рецидивни респираторни заболявания, туморни растежи и ревматоиден артрит. Изследователи от Националния   Университет в Кордоба, Аржентина са открили доказателства че етеричното масло извлечено от Origanum vulgare притежава антибактериални, антиоксидантни и химиопревантивни свойства и може да играе важна роля като биопротективен агент. 17

 Какво етерично масло от риган да изберем и как да използваме: Употреба и Дозировка

Маслото от риган може да се употребява външно, аспиративно и вътрешно (ако е сертифицирано за това). Най-добре е да се купува 100% чисто, нефилтрирано сертифицирано, органично масло от риган. (Също така е налично и като меки капсули за вътрешен прием.) Както видяхте по-горе, лечебните свойства на етеричното масло от риган се дължат на съдържанието на карвакрол, затова най-добрият избор винаги е маслото с най-високия процент карвакрол.  Ние избрахме да предлагаме, а и да използваме за нас самите и нашите близки, 100% неразреденото масло на Zane Hellas и останалите техните продукти. Освен че имат всички възможни сертификати, а във всяка кутия на неразредено масло има подробен химичен анализ на съответната партида, за да имате достъп до тази важна информация. В почти всички партиди количеството карвакрол на анализа е над 90.5%, което е и най-голямото количество, измерено в световен мащаб.
За вътрешен прием, с внимание разреждайте приеманото етерично масло от риган със зехтин или кокосово масло . Вкусът на качественото масло е остър, парлив и доста силен и не се харесва от всеки, но след като започнете да го приемате и се убедите в неговите ползи, вкусът остава на заден план.
Има различни схеми на прием, според здравословния проблем. За тежки заболявания маслото се приема 3 седмици в месеца, последвани от 1 седмица пауза и тази схема може да продължи, колкото е нужно във времето.
За външна употреба, преди да нанесете етерично масло от риган върху кожата си, винаги го разреждайте с друго масло, например кокосово или от жожоба. Това помага да се намали риска от възпаление или друга остра реакция.  Смесете 3 капки неразредено масло от риган с поне 1ч.л. от другото масло и след това нанесете върху засегната кожа.

Възможни употреби:

 • Естествен антибиотик: Разредете с друго масло и нанесете върху стъпалата си или приемайте вътрешно за 14-21 дни.
 • Кандида и гъбичен свръхрастеж: За гъбички по ноктите на краката, може да използвате Фунгуцепт( разтвор за нокти). При кандидна инфекция- специално създадения КандидФрий на Zane Hellas с етерично масло от риган, комбинирано с  масло от чесън, масло от мастиково дърво, екстракт от семена от грейпфрут,  масло от лимонена трева, карамфилово масло. При сериозна инфекция с кандида, КандидФрий се приема 3 седмици , последвани от 1 седмица пауза, след което схемата се повратя.
 •  Бронхит и респираторни заболявания: За да предотврати  бактериален свръхрастеж, 2 до 4 капки, 2 пъти дневно за до 10 дни.
 • Метицилин-резистентен стафилокок и стафилококова инфекция: 3-4 капки риганово масло, 3 пъти дневно за до 10 дни.
 • Паразити: Вътрешен прием за 10-21 дни.
 • Брадавици: Самостоятелно или смесено с глина върху самата брадавица.
 • За антибактериална вода за уста: 2 капки етерично масло от риган разтворени в 50мл.вода или използвайте OregaWash.
 • Естествена паста за зъби : Рецепти можете да видите ТУК.
 • Почистване на плесен: 10 капки, прибавени към домашно-приготвен разтвор, заедно с масла от чаено дърво и лавандула или да го използвате самостоятелно, като напръскате директно върху мухлясалата повърхност.
 • Репелент: Смесете 7 капки етерично масло от риган, 5 капки етерично масло от лимонов евкалипт и по желание ( за да подобри аромата) друго етерично масло  с медицински спирт или алкохол в шишенце с пулверизатор и използвайте върху дрехите и откритите части на тялото, ако кожата ви не е чувствителна( опитайте първо върху малък участък).

Предпазни мерки

Винаги  разреждайте с вода или базово масло. Може да използвате готовите капсули с риганово масло, за да избегнете паренето в гърлото. За да няма раздразнение на кожата при външна употреба, първо си правете тест на малка повърхност и винаги използвайте базово масло.
Сушеният риган обичайно е безопасен за бременни жени, но в повечето случаи не е безопасно да се приема масло от риган по време на бременност. Ако все пак се приема, то трябва да е внимателно и при проява на странични ефекти като гадене, замайване или алергични реакции, приема  да се прекрати.

1а. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3868303/
1б. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24779581
2а. http://powo.science.kew.org/taxon/urn:lsid:ipni.org:names:453395-1
2б. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21772760
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22044355
4. https://www.wsj.com/articles/antibiotics-dos-and-donts-1376953921
5. https://pediatrics.aappublications.org/content/139/4/e20170027
6. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2010.0098
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23553824
8. http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0102-695X2004000300006&script=sci_abstract
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15871121
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4658926/
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3957860/
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17287720
13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4030608/
14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10815019
15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4804097/
16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2233768/
17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25266989
18. https://examine.com/supplements/origanum-vulgare/#ref3

Свързани публикации

Leave a Reply

X